Älgfärsbiffar

Älgfärsbiffar

45 min Huvudrätt
Få mycket smak på färsbiffarna med älgfärs och krämig ost. Servera med klassiska tillbehör - potatis, gräddsås och lingon förstås.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

Potatismos:
  • Börja med att skala potatisen och skär i bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten 10-15 min i en kastrull.
  • Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress eller mosa med en stöt direkt i kastrullen.
  • Värm mjölken och smöret och rör ner i potatisen. Smaka av med salt och peppar.
  • Rör moset luftigt.
Biffar:
  • Blanda ägg, ströbröd, grädde och ost i en bunke. Rör ner färsen och smaksätt med salt och peppar.
  • Forma till 8 biffar. Stek dem i smör i en stekpanna 2-3 min på varje sida.
Gräddsås:
  • Koka upp fond, vatten och grädde, låt sjuda ca 5 min.
  • Tillsätt soja och majsstärkelse utrört i lite vatten, låt koka ytterligare ca 3 min.
  • Servera älgfärsbiffarna med potatismos, gräddsås och lingon. Strö över persilja.
Klart!
Tips:

Blanda i tärnat äpple och hackad rosmarin i de rårörda lingonen.

Energi:

905 kcal

Protein: 42 g
Kolhydrater: 50 g
Fett: 59 g

Ingredienser

Älgfärs
500 g
Ägg
1
Ströbröd
½ dl
1 dl
150 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
1 msk
Potatismos:
Potatis
1 kg
2 dl
25 g
Salt
1 tsk
Peppar
1 krm
Gräddsås:
Viltfond
½ msk
Vatten
2 dl
2 dl
Kinesisk soja
½ msk
Majsstärkelse
2 tsk
Rårörda lingon
1 dl
Hackad färsk persilja
½ dl