Älggryta

Älggryta

Huvudrätt
Älggryta är en rätt som hör hösten till. Den här grytan är smaksatt med rödvin och klassiska viltkryddor som enbär, timjan och lagerblad. Låt köttet sjuda långsamt tills det är härligt mört. Servera älggrytan med potatismos, smörstekta haricots verts och gelé.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/alggryta/

Gör så här

  • Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna rotsellerin.
  • Bryn köttet i smör i en gryta, salta och peppra. Låt lök, vitlök och rotselleri bryna med mot slutet. Strö över vetemjölet och blanda runt.
  • Tillsätt vin, vatten, fond och kryddor. Låt sjuda under lock i 2 tim, eller tills köttet är mört.
  • Skala och skär moroten i bitar och tillsätt i grytan. Sjud ytterligare 20-30 min. Rör ner smöret i grytan och smaka av med salt och peppar.
  • Servera med potatismos, smörstekta bönor och gelé.
Klart!
Energi:

363 kcal

Protein: 36 g
Kolhydrater: 11 g
Fett: 18 g

Ingredienser

Grytbitar av älgkött, ca 2x2 cm
600 g
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Rotselleri
200 g
25 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Vetemjöl
1 msk
Rödvin
3 dl
Vatten
2 dl
Viltfond eller oxfond
2 msk
Enbär, krossade
6
Torkad timjan
1 tsk
Lagerblad
1
Morötter
2
3 msk
Till servering:
Potatismos
Färsk haricots verts
Gelé av rönnbär eller vinbär