Köttfärssåsskolan

Vilken färs ska det vara i köttfärssås?

Vilken färs ska det vara i köttfärssås? Så många köttfärsval. Men bäst av allt, alla sorters färs funkar till köttfärssås.

Nötfärs är ofta förstahandsvalet. Men du kan laga god köttfärssås på många färssorter. Läs vår miniguide om olika sorters köttfärs och vilka kryddor de är bra smakkompisar med.

Nötfärs

Klassisk bolognese i gryta liggande_TIFF.jpg

Klassisk bolognese lagas på nötfärs.
Det klassiska receptet på köttfärssås innehåller nötfärs. Här är receptet på klassisk bolognese.

Blandfärs

Blandfärs på en blandning av fläsk- och nötkött trivs med samma kryddor som nötfärs.

Lammfärs

feta. oliver och rosmarin.jpg

Feta. oliver och rosmarin är lammfärsens bästa smakkompisar.
Till lammfärs passar örtkryddot, nordafrikansk kryddor som ras-el-hanout eller kryddor med drag åt det indiska som caram masala och spiskummin. Eller med grekiskinspirerad smaksättning, med feta och svarta oliver.

Kalvfärs

kapris i skål.jpg

Små kaprisar, en salt och syrlig kick i italienska rätter.
Kalvfärs kan med fördel kryddas italienskinspirerat med parmesan, citron och kapris.

Vegofärs

Alla sorters vegofärs kan kryddas på samma sätt som nöt-, bland-, lamm- och kalvfärs.

Salsicciafärs

råa salsicciakorvar.jpg

Rå salsicciakorv är en perfekt bas till en god pasta.
En snabb genväg till en god pastasås är att använda fryst eller färsk salsicciafärs, antingen som den är eller från färska korvar. Fräs med burktomater eller färska cocktailtomater, lite vitlök, persilja, vitt vin och chiliflakes eller cayenne. Simsalabim, en köttfärssås så god att du aldrig glömmer den.

Tips!

Fyllig långkoks-bolognese_JPG.jpg

Låt högrevsbolognesen puttra upp till två timmar.
Prova att göra en mustig långkokt bolognese på högrev.

Köttfärssåsskolan – läs mer