Hela, krossade eller passerade? Dyra eller billiga? vilka tomater ska det egentligen vara i köttfärssåsen?
Alla slags burktomater funkar. Det är mest en fråga om tycke och smak. Dyrare konserverade tomater kan ha lite djupare smak. Variationen mellan olika varumärken är stor.
Passerade tomater
Är ofta med i italienska recept och ger en lenare, jämnare konsistens.
Krossade tomater
Mer chunky och ger tuggmotstånd.
Cocktailtomater
Ligger som små snygga runda juveler i såsen. Perfekt när du vill lyxa till det.
Färska tomater
Visst kan du ha i färska tomater i köttfärssåsen men det blir lite dyrare. Och när det inte riktigt är säsong kan tomaterna från burk smaka mer.
Fler tomatiga tips!
- Har du bara hela konserverade tomater hemma, klipp sönder dem i burken med en sax.
- Tomatpuré är ett måste, fräs den med lök och andra grönsaker för att få smaken att djupna.
- Krydda upp såsen med några hackade soltorkade tomater och häll även i lite av oljan.
- Ta en genväg i köket! Här är recepttips på hur du kan använda pastasåsen med tomat och crème fraiche från Kelda.