• Artiklar
  • Pinsa – våra bästa tips på toppings
Helgmat

Pinsa – våra bästa tips på toppings

Pinsa – våra bästa tips på toppings Pinsa toppad med crème fraiche, salami, pistagenötter och färsk basilika.

Den luftiga och variationsrika pinsan har snabbt tagit plats i våra hjärtan (och kök). Den italienska klassikern, som ofta beskrivs som pizzans lättare kusin, är lika god till vardag som till fest. Men det bästa med pinsa är att den går att variera i all oändlighet. Här är våra bästa tips på toppings till din pinsa!

Vad är pinsa?

Pinsa påminner om pizza, men pinsadeg görs på en blandning av vete-, ris- och sojamjöl. Det ger en lättare och luftigare botten, lite som en blandning mellan pizza och focaccia. Pinsadegen får ofta jäsa länge för att bli extra krispig på utsidan och mjuk inuti.

Eftersom pinsabotten är mild och neutral i smaken är toppingsen extra viktiga. En riktigt god pinsa har en perfekt balans mellan sälta, syra, friskhet och olika texturer.

Toppings till vit pinsa

Pinsa bianco, eller vit pinsa, saknar tomatsås och får i stället sin bas av crème fraiche, smetana eller ost. Den milda grunden gör att du kan leka med spännande smakkombinationer:

  • Gräddfil, Kvibille® cheddar, smörstekta kantareller, picklad silverlök och dill – en höstig variant med sälta och syra.
  • Smetana, rom, rödlök, gräslök och citronzest – frisk och lyxig.
  • Crème fraiche, tunt hyvlad potatis, rökt sidfläsk, smörstekt gul lök och timjan – rustik och smakrik.
  • Råhyvlad zucchini, smulad Apetina vitost, rostade pistagenötter, mynta och citron – somrig och fräsch med crunch.
  • Falbygdens chèvre, tunt hyvlade päron, honung, rosmarin och rostade valnötter – en älskad klassiker!

Toppings till röd pinsa

Den röda pinsan bygger på tomatsås och mozzarella. Men här finns gott om utrymme att experimentera:

  • Färska tomater, egengjord pesto med ost, ruccola och pinjenötter – en färgstark favorit.
  • Ndujakräm, rostad grönkål, rödlök och färsk oregano – hetta, sälta och djup.
  • Inlagda kronärtskockor, soltorkade tomater, smulad Apetina vitost och basilika – äkta italienska smaker.

Toppings till dessertpinsa

När middagen är över, låt pinsabotten ta plats även på dessertbordet. Grädda botten som vanligt, låt den svalna och toppa sedan med något sött, fräscht och krämigt:

  • Vispad crème fraiche smaksatt med vaniljsocker, marinerade jordgubbar, rostade pistagenötter, limezest och mynta.
  • Vispad färskost och grädde smaksatt med kardemumma, smörstekta äpplen och rostade hasselnötter.