• Artiklar
  • Mjölk – hur mycket dricker vi?
Matskola

Mjölk – hur mycket dricker vi?

Mjölk – hur mycket dricker vi?

Mjölk är för många en självklar måltidsdryck till flertalet maträtter och bakverk. Men vad innehåller mjölk egentligen? Och hur mycket mjölk dricker vi i Sverige? Svaren hittar du här nedan.

Näringsämnen i mjölk

Mjölk innehåller många näringsämnen som kroppen behöver varje dag. Framförallt är mjölk rikt på protein, kalcium och vitamin B12 och innehåller andra viktiga ämnen som folat (folsyra) och jod. Förutom alla viktiga näringsämnen som man får i sig när man dricker mjölk, är den ju också en enastående ingrediens och råvara i vår matlagning. Ett naturligt val, helt enkelt.

Mjölk och kalcium

Kalcium är det mest kända mineralämnet i mjölk. Visste du att om du dricker en halvliter mjölk eller motsvarande mängd av andra mejeriprodukter varje dag så får du i dig tre fjärdedelar av ditt dagliga kalciumbehov? Ost innehåller i princip hela dagsbehovet av kalcium per 100 gram så några skivor ost ger ett rejält tillskott av kalcium. De som inte äter några mjölkprodukter alls kan ha svårt att få i sig tillräckligt med kalcium.

Mjölkkonsumtion i Sverige

Mjölk har alltid varit och är fortfarande ett av våra allra viktigaste baslivsmedel. I Sverige har vi druckit mjölk sedan stenåldern och förmodligen ännu längre tillbaka i tiden. Mjölken har därför en speciell betydelse för oss. Vi kan inte odla råvaror året om som så många andra länder på sydligare breddgrader. Utan mjölk och mejerivaror har det helt enkelt varit svårt att få i sig tillräckligt med näring.

Mjölkkonsumtionen i Sverige har minskat med drygt 30 % sedan 1980. Några av orsakerna är att vi dricker mer läsk, vatten och öl. Idag dricker många barn och ungdomar söta drycker nästan varje dag. I genomsnitt dricker varje svensk en och en halv liter läsk i veckan! Konsumtionen av mjölk ligger på 2,5 dl per dag eller 1,75 liter per vecka.

Dessutom har våra matvanor förändrats. Många äter fler av dagens måltider utanför hemmet. En del av våra traditionella maträtter och recept där mjölk är en naturlig del, har försvunnit.

Men nya recept och möjligheter med mjölk har också tillkommit: smaksatt mjölk, smoothies, te- och kaffedrinkar blir mer och mer populära och de tillhör idag vår moderna matkultur.