Vichyssoise och sallad med skogschampinjon, jordärtskocka och lökcrème

Vichyssoise och sallad med skogschampinjon, jordärtskocka och lökcrème

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(3 st)

En klassiker i ny tappning med jordärtskocka, schalottenlök och svamp. Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, har tagit fram receptet.

Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

Soppa:

  • 200 g tunt skivad jordärtskockor
  • 200 g grovhackade skogschampinjoner
  • 2 tunt skivade schalottenlökar
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja med smak av citron
  • 1 msk Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • ½ msk plockad färsk timjan
  • 2 dl vitt vin
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1¼ dl Arla Köket® crème fraiche crème fraiche 34%
  • 1 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar

Sallad:

  • 100 g tunt skivad jordärtskockor
  • ½ dl matolja
  • 4 tunt skivade skogschampinjoner
  • 50 g Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Lökcrème:

Till servering:

  • 100 g machésallad

Gör så här

Gör så här

Soppa:

Fräs jordärtskocka, svamp, lök och vitlök i olja och smör några minuter utan att det tar färg. Tillsätt timjan, vin och buljong. Låt sjuda tills allt är mjukt ca 5 min. Mixa soppan slät och tillsätt crème fraiche. Koka upp och smaka av med salt och kajennpeppar.

Sallad:

Fräs jordärtskockan hastigt i olja så de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Stek svampen i smör, salta och peppra.

Lökcrème:

Skala och finhacka löken. Koka den med vinäger tills vätskan nästan kokat bort, låt kallna. Vispa crème fraiche och vänd samman med löken, smaka av med salt och peppar.

Vid servering:

Lägg upp lökcrème på en tallrik och toppa med marchesallad, jordärtskocka och svamp. Servera salladen till soppan.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 460 kcal
  • Protein: 7 g
  • Kolhydrater: 20 g
  • Fett: 50 g

Skriv ut

Källa: