Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

1 tim Huvudrätt
Västerbottenspaj, ett klassiskt recept som passar när man vill duka upp till jul, påsk, midsommar eller som tillbehör till kräftorna. Pajen passar också att njuta som den är med en god sallad.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  • Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och chilipulver. Tillsätt osten och häll blandningen i pajskalet.
  • Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Låt pajen svalna något.
Klart!
Tips:

Riv överbliven ost och frys in. Perfekt till lasagne och gratänger.

Energi:

470 kcal

Protein: 15 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 35 g

Ingredienser

Pajskal
125 g
Vetemjöl
3 dl
Vatten
2 msk
Fyllning
Riven lagrad ost, t ex Svecia eller Västerbottensost
4 dl
Ägg
3
2 dl
1 dl
Salt
½ tsk
Chilipulver
1 krm