Ostpaj med tomat, fänkål och sikrom

Ostpaj med tomat, fänkål och sikrom

1 tim Huvudrätt
En härlig ostpaj är ett måste på buffébordet. Denna paj med körsbärstomater smaksätts med lagrad ost och toppas med gräddfil och sikrom, garanterad succés till alla årets högtider och fester!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Hacka ihop smör, mjöl och salt. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225°. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 min. Sänk temperaturen till 200°.
  • Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs dem i lite smör i en stekpanna. Skär tomaterna i halvor.
  • Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar.
  • Lägg osten i botten på pajskalet. Häll över äggstanningen och lägg på lök och tomater. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
  • Plocka dillen i små vippor. Toppa pajen med sikrom, gräddfil och dill.
Klart!
Energi:

570 kcal

Protein: 17 g
Kolhydrater: 28 g
Fett: 44 g

Ingredienser

Pajskal:
125 g
Vetemjöl
3 dl
Salt
½ tsk
Vatten
1 msk
Fyllning:
Bananschalottenlökar
2
Körsbärstomater gärna olika färger
10
Ägg
3
1½ dl
1½ dl
Salt och peppar
150 g
Färsk dill
2 kvistar
2 dl
Sikrom eller annan rom, t ex stenbitsrom
60 g