Västerbottenpaj med löjrom

Västerbottenpaj med löjrom

1 tim Huvudrätt
En riktigt lyxig paj med löjrom och smetana, perfekt som förrätt eller till ett festligt mingel. Pajdegen är dessutom glutenfri så den passar alla!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/vasterbottenpaj-med-lojrom/

Gör så här

Pajskal:
  • Tärna smöret. Nyp eller mixa snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Ställ kallt minst 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  • Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
Fyllning:
  • Vispa ihop ägg och syrad grädde. Tillsätt osten. Häll ostsmeten i pajskalet.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt pajen stå minst 10 min innan servering.
Tillbehör:
  • Skala och finhacka rödlöken. Skär saltgurkan i stavar. Servera pajen med löjrom, smetana, gräslök rödlök och saltgurka i skålar vid sidan om pajen.
Klart!

Riv överbliven ost och frys in. Perfekt till lasagne och gratänger.

Energi:

560 kcal

Protein: 20 g
Kolhydrater: 5 g
Fett: 50 g

Ingredienser

75 g
Mandelmjöl
4½ dl
Fiberhusk
2 msk
Salt
½ krm
Ägg
1
Ostfyllning:
Ägg
3
2½ dl
Riven lagrad ost, t ex Svecia eller Västerbottensost
6 dl
Tillbehör:
Rödlök
1
Saltgurkor
4
Löjrom
80 g
2 dl
Hackad färsk gräslök
1 dl