Griljerad julskinka

Julskinka Våra recept

Julskinka har traditionellt en viktig plats på det svenska julbordet. Många sätter stor stolthet i att själv griljera och glasera skinkan, för att sedan bjuda släkt och vänner på årets godbit. Här hittar du recepten!

När du ska griljera skinka använder du en färdig, ugnsbakad eller kokt skinka som du tar bort nät och svål från. Sätt ugnen på 200 grader och lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna.

Rör ihop äggula och senap och bred eller pensla på blandningen på skinkan. Sikta sedan ströbröd över skinkan och garnera med nejlikor om du vill. Griljera skinkan i ugnen 10-15 minuter tills den fått fin färg. Ställ sedan den färdiga skinkan så den svalnar så snabbt som möjligt.

Glasering av julskinka

När du ska göra glaserad julskinka använder du en färdig, ugnsbakad eller kokt skinka utan nät eller svål. Sätt ugnen på 200 grader och lägg skinkan i en ugnssäker form eller en långpanna. Skär sedan snitt i skinkans fettlager så det bildas snygga rutor i ett mönster. Dekorera sedan skinkan genom att trycka fast en kryddnejlika i varje kryss i mönstret. Strö socker över skinkan och sätt in den ugnen.

Om skinkan är stor och hög sätter du den lite längre ner, annars mitt i ugnen. Ös skinkan med apelsinsaft när sockret smält och fått färg och ös sedan med vätskan som bildas ett par gånger. Låt skinkan glaseras i ugnen ca 20 minuter eller tills den blivit blank och gulbrun. Ställ sedan den färdiga glaserade julskinkan så den svalnar så snabbt som möjligt.

Koka julskinka

Tidsåtgång:

ca 45-60 minuter per kilo skinka.

Ingredienser
3-4 kg rimmad skinka
2 tsk salt
12-13 kryddpepparkorn
15 vitpepparkorn
1 morot
1 gul lök

Börja med att skölja julskinkan i kallt vatten, låt nätet sitta kvar. Lägg ner skinkan med svålen upp i en tillräckligt stor gryta och placera en termometer i den tjockaste delen av skinkan.Fyll på med vatten tills skinkan är helt täckt, koka sedan upp och skumma av med hålslev.Tillsätt vitpepparkorn, salt, lagerblad, kryddpeppar, lök och morot. Koka sedan upp och låt det sjuda (inte koka, då riskerar skinkan att bli torr) tills termometern visar 71-73 grader.Låt skinkan svalna och ta sedan bort nätet, sedan kan du börja med griljering eller glasering.

Tips: ska du göra blöta av spadet? Då kan du låta bli att salta vattnet.Vad betyder skumma av? Med hjälp av en hålslev tar man bort det skum som bilas på ytan i kastrullen, detta bland annat för att man ska få en klar buljong.

Recept

Våra bästa recept