Julskinka med kål och hasselbackspotatis

Julskinka med kål och hasselbackspotatis

1 tim Huvudrätt
Servera julskinkan med gräddstuvad brysselkål och krispig hasselbackspotatis. Underbart gott med smaker som passar perfekt ihop!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

Hasselbackspotatis:
  • Sätt ugnen på 225º.
  • Skala potatisarna. Skär dem i tunna skivor men inte helt igenom, det går lätt om man lägger dem mot kanten av en skärbräda eller i en träslev.
  • Lägg potatisarna med den skivade sidan upp i en ugnssäker form. Smält smöret och pensla potatisarna. Strö över salt och ströbröd.
  • Stek i mitten av ugnen ca 45 min.
  • Skölj grönkålen och repa bladen från de grova stjälkarna.
  • Koka kålbladen mjuka i skinkspad i en kastrull med lock ca 15 min. Låt rinna av i en sil och grovhacka bladen.
  • Fräs kålen i smör i en gryta. Späd med grädden och koka ihop på svag värme ca 15 min. Rör om då och då. Smaka av med salt, peppar och sirap.
  • Med fryst grönkål: Koka kålen i skinkspad ca 10 min. Låt den rinna av i en sil. Fortsätt tillaga på samma sätt som med färsk.
  • Servera kålen med skinka och hasselbackspotatis.
Klart!
Energi:

725 kcal

Protein: 31 g
Kolhydrater: 38 g
Fett: 48 g

Ingredienser

Hasselbackspotatis:
Jämnstor potatis
800 g
30 g
Salt
1 tsk
Ströbröd
1 msk
Gräddstuvad kål:
Färsk eller fryst grönkål
500 g
Skinkspad eller grönsaksbuljong
3 dl
2 msk
3 dl
Salt
½ tsk
Svartpeppar
2 krm
Ljus sirap
½ msk
Till servering:
Julskinka
350 g