Svartrotssoppa med gräslöksolja

Svartrotssoppa med gräslöksolja

Betyg

(2 st)

Mild och krämig soppa som toppas med rostade och friterade strimlor av svartrot och färgrik örtolja. Receptet är skapat av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner
  • 1 dl matolja
  • 1 dl hackad färsk gräslök
  • 30 g bladspenat

Gör så här:

Gör så här:

Börja med örtoljan. Värm oljan till 60°C och mixa med gräslök och spenat tills den är helt slät och mörkgrön. Sila oljan genom en finmaskig sil.

Skala svartrötterna och skär dem i skivor. Bryn dem i smör-&rapsolja i en kastrull tills de är gyllenbruna. Tillsätt mjölk, grädde och grönsaksbuljong. Låt sjuda ca 10 min. Mixa soppan slät och salta.

Skala svartrötterna och hyvla dem i tunna remsor med t ex en potatisskalare. Klicka ner smöret i en kastrull, lägg ner de hyvlade svartrötterna och värm under omrörning tills temperaturen på oljan är runt 140°. Rör försiktigt under tiden de friteras. Lyft upp svartrötterna och låt dem rinna av på hushållspapper och salta. Serveras soppan i skålar, ringla över örtoljan och toppa med friterade svartrötter.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 540 kcal
  • Protein: 6 g
  • Kolhydrater: 22 g
  • Fett: 47 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem