Svartrotssoppa med gräslöksolja

Svartrotssoppa med gräslöksolja

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(2 st)

Mild och krämig soppa som toppas med rostade och friterade strimlor av svartrot och färgrik örtolja. Receptet är skapat av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner
  • 1 dl matolja
  • 1 dl hackad färsk gräslök
  • 30 g bladspenat

Gör så här:

Gör så här:

Börja med örtoljan. Värm oljan till 60°C och mixa med gräslök och spenat tills den är helt slät och mörkgrön. Sila oljan genom en finmaskig sil.

Skala svartrötterna och skär dem i skivor. Bryn dem i smör-&rapsolja i en kastrull tills de är gyllenbruna. Tillsätt mjölk, grädde och grönsaksbuljong. Låt sjuda ca 10 min. Mixa soppan slät och salta.

Skala svartrötterna och hyvla dem i tunna remsor med t ex en potatisskalare. Klicka ner smöret i en kastrull, lägg ner de hyvlade svartrötterna och värm under omrörning tills temperaturen på oljan är runt 140°. Rör försiktigt under tiden de friteras. Lyft upp svartrötterna och låt dem rinna av på hushållspapper och salta. Serveras soppan i skålar, ringla över örtoljan och toppa med friterade svartrötter.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 540 kcal
  • Protein: 6 g
  • Kolhydrater: 22 g
  • Fett: 47 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem