Stor solbulle med blåbär och hallon

Stor solbulle med blåbär och hallon

2 tim 30 min
Mellanmål Efterrätt
Går att frysa
Alla älskar solbullar! Denna stora solbulle med klassisk vaniljkräm räcker till många bullälskare. Toppa med glasyr och färska bär!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/stor-solbulle-med-blabar-och-hallon/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°.
  • Häll blandningen över jästen, rör om så att jästen löser sig.
  • Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, den ska vara ganska lös. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  • Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom smör i en tjockbottnad kastrull. Värm under ständig vispning på medelhög värme.
  • Dra kastrullen från värmen så fort den första bubblan syns. Tillsätt smöret och vispa tills det har smält. Låt krämen svalna.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
  • Dela den i två delar och platta ut till två rundlar, ca 2 cm tjocka, på plåtar med bakplåtspapper.
  • Bred ut vaniljkrämen på rundlarna men lämna en kant runtom, ca 2 cm bred. Låt jäsa ca 30 min.
  • Strö blåbär och hallon på vaniljkrämen och pensla kanterna med ägget. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler.
  • Rör ihop florsocker och vatten och ringla över.
Klart!

Ingredienser

Jäst
50 g
150 g
5 dl
Strösocker
1½ dl
Salt
1 tsk
Stötta kardemummakärnor
2 tsk
Vetemjöl
ca 13 dl
Vaniljkräm:
Ägg
1
Strösocker
2 msk
Majsstärkelse
2 msk
3 dl
Vaniljsocker
3 tsk
2 msk
Glasyr:
Florsocker
2 dl
Vatten
1½ msk
Blåbär
1½ dl
Hallon
1½ dl
Uppvispat ägg
1