Stekt fläsk med löksås

1 tim
Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås är en klassisk och mättande rätt som bjuder på både smak och nostalgi. Det saftiga, rimmade sidfläsket steks till perfektion och serveras med en krämig löksås gjord på gul lök, mjölk, grädde och oxfond. Tillsammans med kokt potatis och gröna ärter, blir detta en rätt som är både enkel att laga och full av härliga smaker. En perfekt måltid för en hemtrevlig middag!

Ingredienser

Potatis
900 g
Rimmat sidfläsk
ca 400 g
Frysta gröna ärter
250 g
Hackad bladpersilja
2 msk

Löksås:

Gula lökar
3
25 g
Strösocker
1 tsk
Vetemjöl
1 msk
3 dl
1 dl
Oxfond
1 msk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm

Gör så här

  • Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

Löksås:

  • Skala och skär löken i tunna skivor. Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek löken mjuk med socker på medelvärme 10-12 min.
  • Pudra över mjöl och blanda väl. Rör ner mjölk, grädde och fond. Sjud 5-6 min, rör om då och då. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ åt sidan.

Stekt fläsk:

  • Stek hälften av fläsket i en stekpanna på medelvärme, ca 15 min. Tillsätt inget fett, fläsket innehåller fett som smälter under stekning. Häll fettet som bildas i en skål. Stek resterande fläsk på samma sätt. Låt fläsket rinna av på ett galler.
  • Rör ner 2 msk av det sparade fettet i löksåsen. Värm upp den väl och smaka av med salt och nymalen svartpepper.
  • Värm ärterna enligt anvisning på förpackningen.
  • Servera stekt fläsk med löksås, kokt potatis och gröna ärter. Strö över hackad persilja.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

739 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 7,8 g
Protein: 22,4 g
Kolhydrater: 46,9 g
Fett: 51,7 g
https://www.arla.se/recept/stekt-flask-med-loksas/