Sparrissoppa

Sparrissoppa

Huvudrätt Förrätt
Krämig soppa som smakar vår. Servera som lyxig förrätt eller som middag tillsammans en god smörgås. Koka sparrisknopparna kort och kyl dem sedan snabbt i kallt vatten, gärna med is i, så håller de sig krispiga.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Bryt av nedre delen på sparrisen.
  • Skär av knopparna och koka dem i saltat vatten ca 2 min, ställ kallt och spara till serveringen.
  • Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Skär resten av sparrisen i mindre bitar.
  • Fräs sparris och lök i en kastrull med smör-&rapsolja. Häll på buljong och vin, låt koka ca 10 min.
  • Mixa soppan slät, häll tillbaka i kastrullen och tillsätt syrad grädde, låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  • Toppa sparrissoppan med sparrisknopparna.
Klart!
Tips:

Den syrade grädden passar utmärkt i soppa. Höjer upp smaken på sparrisen och mjölksyran gör så man slipper tillsätta vitt vin eller pressad citron.

Energi:

365 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 7 g
Fett: 34 g

Ingredienser

Färsk grön sparris
500 g
Schalottenlökar
2
Vitlöksklyfta
1
1½ msk
Grönsaksbuljong
4 dl
Torrt vitt vin
1 dl
3 dl
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm