Solöga

Solöga

Solöga är en svensk klassik rätt som består av kokt potatis, rödbetor, saltgurka, kapris, ansjovis och ägg. Ingredienserna arrangeras i en ring på tallriken och ägget är i mitten som en sol. Denna rätt blir extra god när den toppas med brynt smör. Servera gärna solöga med knäckebröd och lagrad ost.
https://www.arla.se/recept/sologa/

Gör så här

  • Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna något.
  • Koka upp vatten i en liten kastrull. Lägg ner äggen och sjud 8 min. Spola äggen i kallt vatten.
  • Häll av ansjovisspadet och skär anjovisen i bitar. Skala och finhacka rödlöken.
  • Tärna potatis, ägg, rödbetor och saltgurka.
  • Arrangera de tärnade rödbetorna i mitten av 4 tallrikar. Toppa med en äggula.
  • Lägg lök, ansjovis, ägg, potatis, gurka och kapris runt om som en krans.
  • Bryn smöret under ständig omrörning tills det doftar nötigt och får en mörk gyllene färg.
  • Ringla smöret över tallrikarna. Dekorera med dill och peppar.
  • Vid servering blandar alla själva ihop sitt solöga.
Klart!
Energi:

462 kcal

Fiber: 2,8 g
Protein: 16 g
Kolhydrater: 20,7 g
Fett: 35,4 g

Ingredienser

Potatisar
4
Ägg, rumsvarma
4
Ansjovisfilé à 125 g
2 burkar
Rödlök
1
Inlagda rödbetor
2
Saltgurkor
4
Kapris
4 msk
Dillvippor
Äggulor
4
100 g
Nymalen svartpeppar