Solöga
Nytt

Solöga

Solöga är en svensk klassik rätt som består av kokt potatis, rödbetor, saltgurka, kapris, ansjovis och ägg. Ingredienserna arrangeras i en ring på tallriken och ägget är i mitten som en sol. Denna rätt blir extra god när den toppas med brynt smör. Servera gärna solöga med knäckebröd och lagrad ost.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/sologa/

Gör så här

  • Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna något.
  • Koka upp vatten i en liten kastrull. Lägg ner äggen och sjud 8 min. Spola äggen i kallt vatten.
  • Häll av ansjovisspadet och skär anjovisen i bitar. Skala och finhacka rödlöken.
  • Tärna potatis, ägg, rödbetor och saltgurka.
  • Arrangera de tärnade rödbetorna i mitten av 4 tallrikar. Toppa med en äggula.
  • Lägg lök, ansjovis, ägg, potatis, gurka och kapris runt om som en krans.
  • Bryn smöret under ständig omrörning tills det doftar nötigt och får en mörk gyllene färg.
  • Ringla smöret över tallrikarna. Dekorera med dill och peppar.
  • Vid servering blandar alla själva ihop sitt solöga.
Klart!
Energi:

462 kcal

Fiber: 2,8 g
Protein: 16 g
Kolhydrater: 20,7 g
Fett: 35,4 g

Ingredienser

Potatisar
4
Ägg, rumsvarma
4
Ansjovisfilé à 125 g
2 burkar
Rödlök
1
Inlagda rödbetor
2
Saltgurkor
4
Kapris
4 msk
Dillvippor
Äggulor
4
100 g
Nymalen svartpeppar