Saffransmazarin

1 tim 40 min Fika
Frysbar
Saffransmazarin

Juligt ljuvliga mazariner som får smak, färg och doft av gyllene saffran. Perfekta på glöggfesten, gottebordet eller till eftermiddagskaffet på julafton. Receptet är skapat av Roy Fares, Årets konditor 2010.

Ingredienser

Bottnar

125 g
Florsocker
1 dl
Vetemjöl
3 dl
Äggula
1

Mazarinfyllning

50 g
Saffran à 0,5 g
1 pkt
Mandelmassa, riven
400 g
100 g
Ägg
2
Äggulor
3
Vaniljsocker
1 msk
Vetemjöl
2 msk

Garnering

Mandelspån
ca 1 dl
Florsocker

Gör så här

  • Bottnar:
  • Skär smöret i kuber. Lägg i en mixerbunke. Tillsätt övriga ingrediener och kör maskinen tills du har en smidig deg. Forma till en rulle och vira in i platsfolie. Lägg kallt ca 20 min.
  • Ta ut degen. Dela den i 16 bitar. Kavla varje bit till en rundel. Klä runda mazarinformar som är 8 cm i diameter och se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg.
  • Mazarinfyllning:
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Smält 50 g smör i en liten kastrull. Tillsätt saffran. Ställ åt sidan.
  • Grovriv mandelmassan. Lägg i en mizerbunke. Tillsätt lite av det rumsvarma smöret i taget under mixning. Rör ner saffransmöret.
  • Tillsätt ägg och äggula, ett i taget och blanda ordentligt.
  • Vänd i vaniljsocker och vetemjöl och blanda väl.
  • Fyll formarna till lite mer än 3/4, strö över hyvlad mandel och grädda i ugn i 15-16 min eller tills mazarinerna fått en fin gyllenbrun färg.
  • Låt svalna helt innan de vänds ut ur formarna.
  • Pudra på florsocker innan servering.
Klart!

Näringsvärden, per st

Energi:

530 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 9 g
Kolhydrater: 43 g
Fett: 36 g
https://www.arla.se/recept/saffransmazarin/