Ostpaj med tomat, fänkål och sikrom

1 tim Huvudrätt Middag
Frysbar
Ostpaj med tomat, fänkål och sikrom

En härlig ostpaj är ett måste på buffébordet. Denna paj med körsbärstomater smaksätts med lagrad ost och toppas med gräddfil och sikrom, garanterad succés till alla årets högtider och fester!

Ingredienser

Pajskal:

125 g
Vetemjöl
3 dl
Salt
½ tsk
Vatten
1 msk

Fyllning:

Bananschalottenlökar
2
Körsbärstomater gärna olika färger
10
Ägg
3
1½ dl
1½ dl
Salt och peppar
150 g
Färsk dill
2 kvistar
2 dl
Sikrom eller annan rom, t ex stenbitsrom
60 g

Gör så här

  • Hacka ihop smör, mjöl och salt. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 min. Sänk temperaturen till 200° eller 180° varmluft.
  • Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs dem i lite smör i en stekpanna. Skär tomaterna i halvor.
  • Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar.
  • Lägg osten i botten på pajskalet. Häll över äggstanningen och lägg på lök och tomater. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
  • Plocka dillen i små vippor. Toppa pajen med sikrom, gräddfil och dill.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

570 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 17 g
Kolhydrater: 28 g
Fett: 44 g
https://www.arla.se/recept/ostpaj-med-tomat-fankal-och-sikrom/