Midsommartårta

Midsommartårta

Efterrätt
En midsommartårta med frisk lemon curd, mjuk jordgubbsmousse och len vaniljkräm på mjuka tårtbottnar ger en fulländad smak av sommar. Gör den gärna en dag i förväg så att midsommartårtans smaker kommer fram ordentligt. Grädden och jordgubbarna läggs på samma dag som tårtan ska avnjutas!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/midsommartarta/

Gör så här

Tårtbotten:
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta och vänd ner det i äggsmeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
  • Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i 4 bottnar.
Lemon curd:
  • Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna.
Vaniljkräm:
  • Blanda mjölk och vaniljfrön i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och dra från värmen.
  • Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse till en slät blandning. Häll den varma mjölken i äggulorna under vispning. Häll tillbaka i kastrullen.
  • Värm under konstant vispning tills krämen tjocknar. Vispa ner smöret och häll över i en skål.
  • Täck så att plastfolie ligger mot krämens yta. Låt krämen kallna helt.
Jordgubbsmousse:
  • Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa jordgubbarna till en puré. Blanda purén med sockret och koka upp.
  • Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna. Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén.
Fyllning och garnering:
  • Lägg ihop bottnarna med fyllningarna emellan. Börja med lemon curd, sedan jordgubbsmousse och sist vaniljkräm. Täck tårtan och låt ev stå i kyl till dagen efter.
  • Vispa grädden fluffig och bred på tårtan. Garnera med jordgubbar och myntablad.
Klart!

För att förenkla tårtan kan man dela tårtbotten i tre, köpa färdig lemon curd, utesluta jordgubbsmoussen och lägga skivade jordgubbar på vaniljkrämen istället.

Energi:

705 kcal

Kolhydrater: 71 g
Fett: 43 g

Ingredienser

Tårtbotten:
Ägg
4
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
1 dl
Potatismjöl
1 dl
Bakpulver
1 tsk
Lemon curd:
Citroner, finrivet skal och saft
2
Strösocker
2 dl
75 g
Äggulor
3
Vaniljkräm:
2½ dl
Vaniljpulver
1 krm
Äggulor
3
Strösocker
½ dl
Majsstärkelse
2½ msk
25 g
Jordgubbsmousse:
Gelatinblad
2 blad
Jordgubbar
250 g
Strösocker
1 dl
2 dl
Fyllning och garnering:
Jordgubbar
500 g
3 dl
Färsk mynta