Midsommartårta

Midsommartårta

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(596 st)

En midsommartårta med len jordgubbsmousse och frisk lemon curd på mjuka tårtbottnar gör att tårtan nästan smälter i munnen. Gör den gärna en dag i förväg.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 10 bitar

Tårtbotten:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

Lemoncurd:

Jordgubbsmousse:

Vaniljkräm:

Garnering:

Gör så här:

Gör så här:

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i 4 bottnar.

Lemoncurd

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna.

Jordgubbsmousse

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa jordgubbarna till en puré. Blanda purén med sockret och koka upp. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna. Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén.

Vaniljkräm

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön med mjölken i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, dra från värmen och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse till en slät blandning. Vispa ner den i kastrullen med mjölken och värm under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Klicka ner smöret under vispning. Kyl krämen snabbt och rör om då och då.

Lägg ihop bottnarna med fyllningarna emellan. Börja med lemoncurd, sedan jordgubbsmousse och sist vaniljkräm. Täck tårtan och låt gärna stå i kyl till dagen efter.

Garnering

Ansa och skär jordgubbarna i tunna skivor. Obs! Spara en fin jordgubbe hel. Vispa grädden till ett fast skum. Täck hela tårtan med hälften av grädden. Spritsa resten av grädden på sidorna. Lägg en krans av jordgubbarna längst ut på tårtan och fortsätt jobba dig inåt tills tårtan är täckt. Placera den hela jordgubben som kronan på verket.

Näringsvärden, per bit

  • Energi: 705 kcal
  • Kolhydrater: 71 g
  • Fett: 43 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem