Mandelmusslor med fikon och smetana

Mandelmusslor med fikon och smetana

60+ min Efterrätt
Det doftar ljuvligt av mandel och smör när man bakar mandelmusslor. Här har sylten och grädden bytts ut mot färska ugnsbakade fikon och en len kräm med smetana. Receptet är skapat av Roy Fares, Årets konditor 2010.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Hacka samman smör, mjöl, mandel och socker i en matberedare eller för hand. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kyl 1 tim.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Pensla mandelmusselformar med smält smör. Tryck ut degen i formarna ända upp till kanterna.
  • Grädda i mitten av ugnen 8-10 min.
  • Stjälp försiktigt upp kakorna ur formarna medan de är varma.
  • Dela fikonen i 4 klyftor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Ringla över honung och strö över kanel och socker. Tillaga i mitten av ugnen ca 12 min.
  • Vispa ihop smetana, florsocker, mjölk och vaniljsocker till en fluffig kräm. Späd ev med mer mjölk om krämen blir för tjock. Smaksätt med citronsaft.
  • Fördela krämen i mandelmusslorna vid serveringen och toppa med fikon.
Klart!
Energi:

220 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 22 g
Fett: 14 g

Ingredienser

100 g
Vetemjöl
2½ dl
Mandelmjöl
50 g
Strösocker
¾ dl
Äggula
1
Ugnsbakade fikon
Färska fikon
4
Flytande honung
2½ msk
Malen kanel
2 tsk
Strösocker
2 tsk
Smetanakräm
2 dl
Florsocker
1 dl
½ dl
Vaniljsocker
2 msk
Citron
pressad saft av ½