Lyxig äppelkaka

Lyxig äppelkaka

60+ min Efterrätt
Denna underbara kaka hyllar äpplet och är signerad Isabella Westergren, Årets Konditor 2019. Kakan har Isabella tagit fram och lagat på Matkanalen säsong 3, 2020.
Provlagat av Årets Konditor Provlagat av Årets Konditor

Gör så här

Karamellsås:
  • Koka upp grädde och ställ åt sidan.
  • Smält sockret i en kastrull på svag värme tills det fått en gyllenbrun färg. Häll i grädden och låt koka upp på nytt under omrörning.
  • Ta från värmen och låt svalna tills det är fingervarmt, ca 37°C. Rör ner smör och salt. Häll över i en spritspåse.
Karamelliserade nötter:
  • Koka upp socker och vatten i en liten kastrull. Rör ner nötterna och låt koka upp i sockerlagen.
  • Vattnet kommer att avdunsta och sockerkristaller kommer att fastna på nötterna. Fortsätt röra tills sockret smälter till en karamell och nötterna får en gyllenbrun färg.
  • Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna.
Smulor:
  • Hacka hälften av de karamelliserade nötterna grovt och lägg i en skål.
  • Blanda ner resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en smulig deg med fingrarna.
Mjuk nötkaka:
  • Värm ugnen till 175°. Smörj en form, ca 24 cm i diameter.
  • Smält smör i en kastrull. Fortsätt fräsa under omrörning till smöret är gyllenbrunt och doftar nötigt. Häll över i en bunke och låt svalna något.
  • Mixa resterande karamelliserade hasselnötter i en matberedare. Blanda med socker och mjöl.
  • Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt brynt smör, citronskal, kanel och salt.
  • Häll smeten i formen.
Äpplen:
  • Skala och skiva äpplena. Blanda med citronsaft, socker och kanel.
Montering:
  • Sprid ut äppelskivorna på kaksmeten. Spritsa över hälften av karamellsåsen.
  • Strö över smulorna och grädda mitt i ugnen ca 45 min.
  • Spritsa över resterande karamellsås och låt svalna. Pudra ev med lite florsocker innan servering.
  • Servera med vaniljsås eller vaniljvisp.
Klart!
Energi:

558 kcal

Protein: 9 g
Kolhydrater: 55 g
Fett: 33 g

Ingredienser

Karamellsås:
ca 1 dl
Strösocker (80 g)
ca 1 dl
50 g
Salt (2 g)
ca 1 krm
Karamelliserade nötter:
Strösocker (40 g)
ca ½ dl
Vatten (15 g)
3 tsk
Hasselnötter
100 g
Smulor:
100 g
Dinkelflingor (75 g)
ca 2 dl
Vetemjöl (45 g)
ca ½ dl
Strösocker (20 g)
2 msk
Muscovadosocker (20 g)
2 msk
Vaniljsocker (2 g)
1 tsk
Malen kanel (2 g)
1 tsk
Salt (3 g)
2 krm
Mjuk nötkaka:
75 g
Strösocker (100 g)
ca 1 dl
Siktat dinkelmjöl (100 g)
1¾ dl
Ägg
4
Citron, finrivet skal
1
Malen kanel (2 g)
½ tsk
Salt (2 g)
½ tsk
Äpplen:
Röda äpplen
2
Citron, pressad saft
1
Strösocker (5 g)
ca 2 tsk
Malen kanel (1 g)
½ tsk