Långbakad fläsksida

3 tim Middag
Långbakad fläsksida

Låt oss bjuda på en krispig långbakad fläsksida som fått tillagas länge i ugnen tillsammans med färska örter och fänkålsfrön. I detta recept väljer vi att servera långbakad fläsksida med krämigt stuvade cannellinibönor och pepprig rucolasallad.

Nytt

Ingredienser

Fläsksida med svål
1 kg
Vitlöksklyftor
2
Färsk rosmarin
1 kruka
Färsk salvia
1 kruka
Flingsalt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Fänkålsfrön, mortlade
½ msk
Vatten
7 dl
Äppelmust
3 dl
Kalvfond
2 msk

Stuvade cannelinibönor:

Cannellinibönor
(avrunnen vikt) 460 g
Schalottenlökar
2
Vitlöksklyftor
2
Färsk persilja
1 knippe
2 msk
2½ dl
Parmesanost
150 g
Citron, finrivet skal och saft
1
Flingsalt
1 tsk
Grovmalen svartpeppar
1 krm

Rucolasallad:

Fänkål
1
Rucola
130 g
Olivolja
1 msk
Citronsaft
1 msk
Flingsalt
1 krm
Grovmalen svartpeppar
1 krm

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150˚ eller 135˚ varmluft.
  • Skära sneda, diagonala skåror i svålen på fläsksidan, ca 1 cm mellan snitten. Skär precis igenom svålen så snittet kommer ner till köttet.
  • Skala och finhacka vitlöken. Grovhacka de färska örterna. Blanda ihop vitlök, färska örter, salt, svartpeppar och fänkålsfrön i en skål. Gnid in fläskköttet med kryddblandningen.
  • Lägg fläskköttet i en ugnstålig form med svålen uppåt. Häll i vatten, fond och äppelmust.
  • Tillaga i ugnen i ca 2 timmar, tills köttet är mjukt och har en innertemperatur på ca 70˚. Ös fläsket med jämna mellanrum.
  • Höj ugnsvärmen till 250˚ eller 225˚ varmluft och låt fläsket tillagas i 30 min tills svålen poppar och krispar till sig.

Stuvade cannellinibönor:

  • Skölj bönorna genom en finmaskig sil och låt rinna av.
  • Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Grovhacka persilja. Riv parmesanosten.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en stekpanna och stek löken mjuk, utan att den tar färg. Häll i grädden och sjud på medelvärme i ca 5 min.
  • Vänd i bönor, persilja, parmesanost och citronskal. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.

Rucolasallad:

  • Hyvla fänkålen tunt med en mandolin eller skär för hand.
  • Lägg upp hyvlad fänkål och rucola på ett salladsfat. Dressa salladen med olivolja, citronsaft, salt och svartpeppar.
  • Skär den långbakade fläsksidan i skivor. Servera med gräddstuvade bönor och rucolasallad.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

1084 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 13,9 g
Protein: 24,4 % 65,1 g
Fett: 62,1 % 76,2 g
Kolhydrater: 13,5 % 35,9 g
https://www.arla.se/recept/langbakad-flasksida/