Lammgryta med bondbönor

Lammgryta med bondbönor

60+ min
En mustig lammgryta är härligt att bjuda på en kall vinterdag. Lammgrytan kokas tills den är mör och god i äppelcider och serveras med krispiga bondbönor och potatissstomp. Passar lika bra till vardag som till fest. Gör gärna en dubbel sats när du ändå håller på och frys in till senare tillfälle. 
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lammgryta-med-bondbonor/

Gör så här

  • Skär köttet i grytbitar. Blanda paprikapulver, salt och peppar. Vänd grytbitarna i blandningen och bryn dem runt om i smör-&rapsolja.
  • Skala och hacka lök och vitlök, bryn dem lätt i smör-&rapsolja en gryta. Tillsätt kött, tomatpuré, cider och fond. Koka på svag värme under lock ca 2 tim.
  • Ta ut bönorna ur bönskidorna, koka i saltat vatten 2 min. Skölj dem i kallt vatten och ”ploppa” dem ur sitt skal.
  • Skala morötterna och dela ev i mindre bitar. Lägg ner dem i grytan. Tillsätt crème fraiche och koka ytterligare 10-15 min. Smaka av lammgrytan med salt och peppar.
  • Tillsätt bönorna strax innan servering.
Serveringsförslag:

Servera med t ex potatisstomp eller kokt potatis.

Potatisstomp
40 min
Potatisstomp
(11)
Klart!
Energi:

370 kcal

Protein: 30 g
Kolhydrater: 16 g
Fett: 18 g

Ingredienser

Benfri lammstek
1 kg
Rökt paprikapulver
2 tsk
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
2 msk
Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
5
Tomatpuré
1 msk
Torr äppelcider
2 dl
Oxfond
2 msk
Bondbönor
500 g
Späda morot
300 g
2 dl