Vindaloo

Vindaloo

Huvudrätt
Går att frysa
Vindaloo är en het och mustig indisk gryta med smak av kryddnejlika, chili, kardemumma, kanel och ingefära. Grytan ska kokas länge för att köttet ska bli riktigt mört och för att kryddornas aromer riktigt ska komma till sin rätt. Denna vindaloo är krämig och fin med kokosmjölk och crème fraiche. Toppa den gärna med färsk koriander.
https://www.arla.se/recept/vindaloo/

Gör så här

  • Skär köttet i cm-stora bitar. Skär bort fett och senor. Blanda köttet med saltet. Låt så ca 30 min.
  • Rosta alla torra kryddor till marinaden i en torr stekpanna 3-4 min. Skala och skiva ingefära och vitlök. Lägg allt i en bunke.
  • Tillsätt kokosmjölk, limesaft och honung. Låt stå ca 30 min. Plocka upp kanelstången. Mixa marinaden slät. Häll den och kanelstången över köttet och låt stå minst 2 tim, gärna över natten.
  • Skala och hacka lökarna. Hetta upp smör i en rymlig stekgryta. Plocka upp köttet ur marinaden, spara marinaden. Bryn köttet under omrörning ca 5 min. Tillsätt lök och tomatpuré, stek ytterligare 2-3 min. Häll på vatten och den sparade marinaden, blanda väl.
  • Låt grytan koka under lock 1.5-2 tim, tills köttet är mört. När 15 min återstår av koktiden, rör ner crème fraiche. Koka utan lock. Smaka av med salt och peppar.
Klart!

Tillaga gärna grytan i ugnen. Värm ugnen till 175°. Låt stå inne 1.5-2 tim, tills köttet är mört. Ta ut grytan när 15 min återstår av koktiden. Rör ner crème fraiche. Koka på spisen utan lock. Smaka av med salt och peppar.

Energi:

852 kcal

Protein: 34 g
Kolhydrater: 17 g
Fett: 73 g

Ingredienser

Grytbitar av lamm
700 g
Salt
1 tsk
Marinad:
Kryddnejlikor
5
Torkad chili, t ex piri piri
6
Lagerblad
2
Svartpepparkorn
1 tsk
Grön kardemumma
2
Korianderfrön
1 tsk
Kanelstång
1
Hel spiskummin
1 tsk
Rökt paprikapulver
2 tsk
Färsk ingefära
50 g
Vitlöksklyftor
6
Kokosmjölk
2½ dl
Lime, pressad saft
2
Flytande honung
1 msk
Gryta:
Stora gula lökar
2
50 g
Tomatpuré
2 msk
Vatten
2 dl
2 dl
Salt och svartpeppar