Vindaloo
Huvudrätt
Matlåda
Middag
Frysbar
•
&format=jpg)
Vindaloo är en het och mustig indisk gryta med smak av kryddnejlika, chili, kardemumma, kanel och ingefära. Grytan ska kokas länge för att köttet ska bli riktigt mört och för att kryddornas aromer riktigt ska komma till sin rätt. Denna vindaloo är krämig och fin med kokosmjölk och crème fraiche. Toppa den gärna med färsk koriander.
Ingredienser
Grytbitar av lamm
|
700 g |
---|---|
Salt
|
1 tsk |
Marinad:
Kryddnejlikor
|
5 |
---|---|
Torkad chili, t ex piri piri
|
6 |
Lagerblad
|
2 |
Svartpepparkorn
|
1 tsk |
Grön kardemumma
|
2 |
Korianderfrön
|
1 tsk |
Kanelstång
|
1 |
Hel spiskummin
|
1 tsk |
Rökt paprikapulver
|
2 tsk |
Färsk ingefära
|
50 g |
Vitlöksklyftor
|
6 |
Kokosmjölk
|
2½ dl |
Lime, pressad saft
|
2 |
Flytande honung
|
1 msk |
Gryta:
Stora gula lökar
|
2 |
---|---|
50 g | |
Tomatpuré
|
2 msk |
Vatten
|
2 dl |
2 dl | |
Salt och svartpeppar
|
Gör så här
Tillaga gärna grytan i ugnen. Värm ugnen till 175°. Låt stå inne 1.5-2 tim, tills köttet är mört. Ta ut grytan när 15 min återstår av koktiden. Rör ner crème fraiche. Koka på spisen utan lock. Smaka av med salt och peppar.
Näringsvärden, per portion
Energi:
852 kcal
Energifördelning:
Energifördelning: | |
---|---|
Protein: | 34 g |
Kolhydrater: | 17 g |
Fett: | 73 g |

