Laktosfria kanelbullar

Laktosfria kanelbullar

1 tim 30 min
Går att frysa
Dessa laktosfria och saftiga bullar har en härlig fyllning av dadlar och banan.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/laktosfria-kanelbullar/

Gör så här

  • Smula ner jästen i en degbunke.
  • Värm mjölken till max 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt resterande mjölk, ägg, socker, vaniljsocker, mjöl, salt och smör. Arbeta degen blank och smidig, 5-10 min.
  • Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 45 min.
Fyllning:
  • Kärna ur dadlarna och mixa dem med smör, banan och kanel till en krämig smet.
  • Vispa upp ägget i en liten skål.
Utbakning:
  • Kavla ut degen på mjölat bakbord till en fyrkant, ca 40x40 cm. Bred fyllningen över degen.
  • Vik en tredjedel mot mitten och vik sedan den andra så degen till slut är vikt i 3 lager. Kavla försiktigt ut degen igen.
  • Skär ca 2-3 cm breda remsor. Skär varje remsa till ett par ”byxor” dvs inte hela vägen upp. Skruva ”byxbenen” och snurra ihop till en kanelsnurra.
  • Göm ändarna i botten av kanelsnurran. Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-9 min.
  • Låt svalna på galler.
Klart!

Ingredienser

Jäst
25 g
3 dl
Ägg
2
Strösocker
1 dl
Vaniljsocker
1 tsk
Vetemjöl
7½ dl
Vetemjöl med fullkorn
2½ dl
Salt
½ tsk
75 g
Fyllning:
Dadlar
8
100 g
Mogen banan
1
Malen kanel
1 msk
Ägg, till pensling
1