Laktosfri grönärtssoppa med yoghurt och grissini

Laktosfri grönärtssoppa med yoghurt och grissini

Buffé Förrätt
En underbar grön ärtsoppa som ska serveras riktigt kall. Toppad med yoghurt och koriander är den en vacker förrätt som passar utmärkt en varm sommardag.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/laktosfri-gronartssoppa-med-yoghurt-och-grissini/

Gör så här

Grissini:
  • Börja med grissinin. Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Värm mjölken till max 37°. Smula jästen i en degbunke. Rör ner salt, olivolja och 2/3 av vetemjölet. Blanda ordentligt och tillsätt sedan resten av mjölet. Knåda till en smidig deg, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
  • Rulla ut degen på mjölat bakbord och dela i 15 bitar. Rulla ut varje bit till en grissinipinne. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 15 min.
  • Pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen 15-17 min. Vänd på dem efter halva tiden. Låt svalna på galler.
Grön ärtssoppa:
  • Skiva lök, vitlök och chili. Grovhacka gurka. Lägg i en mixerbunke och tillsätt ärter, pressad limesaft, yoghurt, koriander (spara lite till garnering) och salt. Späd ev med vatten till önskad konsistens. Ställ kallt tills servering.
  • Topping: Finhacka lök och gurka.
  • Häll upp soppan i 4 skålar. Lägg i en klick yoghurt och dekorera med lök, gurka och koriander. Servera med grissini.
Klart!

Ingredienser

Schalottenlök
1
Vitlöksklyfta
1
Färsk grön chili
1
Gurka
¾
Frysta gröna ärter
250 g
Lime
2
1½ dl
Färsk koriander
1 kruka
Salt
1 tsk
Vatten
ev 1½ dl
Topping:
1 dl
Schalottenlök
1
Gurka
¼
Lime
1
Färsk koriander
Grissini:
Jäst
25 g
1 dl
Salt
1 tsk
Olivolja
1 msk
Vetemjöl
3 dl
Svarta och vita sesamfrön