Kyckling i lergryta

Kyckling i lergryta

60+ min Huvudrätt
Att tillaga kyckling i lergryta är ett enkelt sätt att få riktigt saftig kyckling. Den tar ett par timmar att laga, men det är tiden väl värd. Alla smakerna stannar kvar inne i grytan och man slipper en massa onödig disk. Servera gärna denna kyckling med rostade rotfrukter eller potatisgnocci.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Lägg lergrytan i blöt ca 30 min.
  • Dela kycklingen i fyra delar, dvs två klubbor och två bröst med vinge. Pressa över citronsaft.
  • Finhacka timjan och vitlök. Lägg i en skål och tillsätt smör, chili flakes och flingsalt. Smörj in kycklingdelarna med smöret, även innanför skinnet.
  • Skala steklöken och halvera potatisen. Lägg i grytan och salta. Lägg på kycklingen och sätt på locket.
  • Ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200° och tillaga ca 1,5 tim eller tills innertemperaturen i låren är 83°.
  • Lyft upp kycklingen och lägg åt sidan. Häll grädden i grytan och ställ in i ugnen utan lock i 10 min. Ta ut och vänd ner kycklingen i grytan och toppa med basilika.
Klart!
Tips:

Koka steklökarna några sekunder och spola dem kalla, så blir de enklare att skala

Energi:

770 kcal

Protein: 77 g
Kolhydrater: 46 g
Fett: 29 g

Ingredienser

Hel kyckling, ca 1,3 kg
1
Citron
½
Färsk timjan
1 kruka
Vitlöksklyftor
2
50 g
Chili flakes
1 tsk
Flingsalt
1 tsk
Små gula lökar
10
Potatis, gärna delikatess
1 kg
2½ dl
Färsk basilika eller babyspenat
1 kruka