Helstekt kyckling med örter

Helstekt kyckling med örter

60+ min Huvudrätt
Denna helstekta kyckling i ugn med färska örter och en krämig sås med smak av dragon, citron och vitlök är alldeles underbart god. Örter och citron under skinnet ger kycklingen extra mycket smak och saftighet. Kycklingen sköter sig själv i ugnen medan du fixar med olika goda tillbehör eller umgås med dina gäster.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/helstekt-kyckling-med-orter/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Finriv det yttersta skalet på citronen och skär citronen i klyftor.
  • Lossa skinnet vid bröstet på kycklingen och peta in hälften av citronskal och hackade örter.
  • Lägg citronklyftorna i kycklingen och knyt ihop benen med steksnöre.
  • Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Pensla med smör-&rapsolja blandat med soja. Salta och krydda med nymalen svartpeppar, citronskal och örter.
  • Stek i mitten av ugnen ca 45 min.
  • Häll grädden i formen och fortsätt steka ca 30 min till en innertemperatur på 82° intill lårbenet.
  • Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  • Häll såsen från kycklingen i en kastrull. Tillsätt crème fraiche och mixa såsen slät.
  • Toppa kycklingen med färska örter. Servera med kokt potatis, sås och blandad grönsallad.
Klart!

Hacka och frys in örter som ledsnat eller laga en egengjord pesto.

Energi:

494 kcal

Protein: 38 g
Kolhydrater: 2 g
Fett: 37 g

Ingredienser

Hel kyckling, ca 1,3 kg
1
Citron
1
Färska örter t ex basilika,gräslök, persilja
1 dl
2 msk
Kinesisk soja
1 tsk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
2½ dl
Arla Köket® Lätt crème fraiche dragon, citron & vitlök
2 dl
Till servering:
Potatis
900 g
Blandad grönsallad, gärna med morötter, paprika, gurka och tomater.
500 g
Färsk basilika eller timjan
1 kruka