Kunafa

Kunafa

1 tim 30 min
Efterrätt
Kunafa är en underbar dessert från Mellanöstern. Desserten består av fint skuren filodeg, kadayi, som blandas med smält smör. Mellan degen lägger man skivad mozzarella. Kunafan tillagas i ugnen tills den är riktigt krispig. Över den varma kakan häller du en varm sockerlag med smak av citron, rosenvatten eller apelsinblomsvatten. Toppa med fina pistagenötter och njut av kunafa när den är varm. För att laga kunafa behöver du få tag på kadayifdeg. Det kan du hitta i butiker med råvaror från Mellanöstern. Finns både som färsk och i frysdisken.
https://www.arla.se/recept/kunafa/

Gör så här

  • Värm ugnen till 200° eller 180° varmluft.
  • Smält smör i en kastrull och låt det svalna.
  • Skär kadayitrådarna i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda väl med det smälta smöret.
  • Smörj en metallform, ca 22 cm i diameter, noga med smör. Tryck ut hälften av trådarna i formen.
  • Skiva mozzarella och fördela den i formen. Lägg på resterande trådar. Tryck till med handen.
  • Grädda mitt i ugnen 45-50 min, tills den fått riktigt fin färg.
  • Koka upp vatten och socker tills sockret smält. Tillsätt citronsaft och smaka av med rosenvatten eller apelsinblomsvatten.
  • Häll hälften av den varma sockerlagen över den varma kunafan. Toppa med hackade pistagenötter.
  • Skär i bitar och servera kunufa med extra sockerlag på sidan av. Godast är kunafa när den fortfarnade är varm.
Klart!
Energi:

382 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Fiber: 0,6 g
Protein: 5,4 g
Kolhydrater: 45 g
Fett: 20 g

Ingredienser

200 g
Kadayifdeg
250 g
Fyllning:
Mozzarella
250 g
Sockerlag:
Vatten
3 dl
Strösocker
4 dl
Pressad citronsaft
1 msk
Rosenvatten eller apelsinblomsvatten
Topping:
Skalade och hackade pistagenötter
1 dl