Knödel
Budget Nytt

Knödel

40 min
Knödel är en typ av dumpling som är vanligt i centraleuropa. Det finns flera olika varianter av knödel, beroende på i vilket land du befinner dig. Detta recept är på semmelknödel och den tillagas på bröd, ägg, mjöl och kryddor. Denna knödel kokas i buljong - gott att äta som en soppa. Knödel passar även mycket bra till surkål och korv. Detta är ett perfekt sätt att ta tillvara på bröd som börjar bli torrt.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/knodel/

Gör så här

  • Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg. Låt svalna.
  • Skär brödet i små tärningar. Finhacka persiljan.
  • Blanda bröd och persilja med den smörstekta löken. Var noga så allt smör kommer med. Tillsätt ägg, mjöl och salt.
  • Späd med mjölk tills du har en fast deg. Ta inte för mycket mjölk, då kan knödeln falla sönder under tillagning.
  • Koka upp vatten och buljong i en rymlig kastrull.
  • Gör en liten boll och provkoka så den håller ihop. Om inte tillsätter du lite mer mjöl.
  • Blöt händerna och forma degen till 12 bollar. Låt koka tills de flyter upp till ytan, ca 8 min.
  • Lyft upp knödeln med hålslev och låt rinna av på galler eller på en ren kökshandduk.
  • Servera knödeln antingen med buljongen, eller tillsammans med surkål och korv.
Klart!

Ingredienser

Gul lök
1
75 g
Vitt lantbröd, ca 500 g
1
Färsk persilja
1 kruka
Ägg
2
Vetemjöl
½ dl
Salt
1 tsk
1 dl
Vatten
2 liter
Buljong
4 tärningar
Inkluderad
Surkål
Budget
Surkål
(4)