Surkål

Surkål

Fermentering är en gammal traditionell konserveringsmetod som användes för att bl.a. konservera kål så att den håller sig hela vintern. Att förbereda sin egen surkål handlar inte bara om att följa ett recept, utan också om att observera, smaka och lukta. Testa att göra din egen surkål – det är både roligt och spännande att följa en jäsningsprocess där enzymer sakta omvandlar socker till syra. Surkål kan användas som tillbehör till varma rätter, i sallader, på din korv och var du annars vill ha en syrlig, salt och krispig kick.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/surkal/

Gör så här

  • Ansa vitkålshuvudet och dela på mitten. Skär bort stocken och strimla vitkålen fint med en vass kniv eller med t ex en osthyvel. Det går också bra att riva kålen i en matberedare.
  • Blanda kålen med salt. Knåda kålen med händerna tills den mjuknat och börjat vätska sig. Det tar ca 10 min. När du kramar kålen ska det rinna vatten från kålen, inte bara droppa. Då är kålen tillräckligt mjuk.
  • Smaksätt gärna kålen med kummin och enbär. Lägg över kålen i en ren glasburk (1½ liter) med gummilist. Packa kålen så det inte blir några luftrum.
  • Kålen ska vara täckt av vätska och det måste vara ca 5 cm luftrum upp till kanten på burken. Ställ burken på en bricka och täck med en mörk papperskasse.
  • Låt stå i rumstemperatur i 7-14 dagar. Därefter i kylskåp. Öppna och lätta på trycket i burken en gång om dagen. När det inte pyser längre vid öppning behöver inte burken öppnas något mer. Fermenteringen borde vara igång efter ca 2 dagar.
  • Fyll på med saltvatten (1 msk salt per liter vatten) om vätskenivån sjunker. Kålen måste hållas täckt av vätska.
  • Oöppnad burk håller i flera månader i kylen och blir bara bättre.
Klart!

Påstricket: För att kålen inte ska komma i kontakt med syre kan du ta en 1-2-liters plastpåse och veckla ut i burken ovanför kålen. Fyll påsen med vatten nästan upp till brukens kant. Knyt ihop och stäng locket på burken.

Energi:

62 kcal

Fiber: 6,5 g
Protein: 2,8 g
Kolhydrater: 11,9 g
Fett: 0,3 g

Ingredienser

Vitkål
ca 1 kg
Havssalt
15 g
Hel kummin
ev 1 tsk
Enbär
ev 5