Jultårta

Jultårta

60+ min Buffé Efterrätt
En underbart god och kryddig jultårta med krämig vaniljfrosting. Utmärkt att bjuda på som avslutning på julmiddagen eller till adventsfikat. Den här jultårtan är smaksatt med julens bästa kryddor och toppad med ätbara juldekorationer. 
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/jultarta-med-vaniljfrosting/

Gör så här

  • Värm ugnen på 175°.
  • Smörj och bröa en springform, ca 20 cm i diameter.
  • Smält smöret. Häll i gräddfilen och låt svalna.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten.
  • Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Häll smeten i bakformen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna.
Vaniljfrosting:
  • Vispa smör och florsocker till en jämn smet. Rör ner färskosten. Vispa tills allt blandat sig. Smaksätt med vanilj och apelsinskal.
Montering:
  • Dela kakan i tre med en brödkniv så får du platta kakbottnar.
  • Fördela hälften av frostingen på två av bottnarna. Lägg ihop och toppa med den tredje. Fördela resterande frosting över hela kakan och gör ett fint mönster med t ex en gaffel. Ställ kallt ca 30 min.
  • Dekorera jultårtan med kakor, choklad och strössel.
Klart!

Ingredienser

100 g
1½ dl
Ägg
2
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
3 dl
Bikarbonat
1 tsk
Malen kanel
2 tsk
Malen ingefära
1½ tsk
Malen kryddnejlika
1½ tsk
Vaniljfrosting:
75 g
Florsocker
4 dl
250 g
Vaniljpulver
1 tsk
Finrivet apelsinskal
1 msk
Garnering:
Pepparkakor
Mjölkchoklad
Strössel