Jordgubbsgratäng med punsch

Jordgubbsgratäng med punsch

45 min Efterrätt
Jordgubbar som smaksätts med vanilj, får ett havretäcke med vit choklad, gräddas och serveras med en syrlig kräm smaksatt med punsch. Godare än såhär blir det inte! Receptet är skapat av Klas Lindberg, Årets Kock 2012.
Klas  Lindberg
Klas Lindberg Årets kock 2012
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Gör så här

Jordgubbar:
  • Sätt ugnen på 250°.
  • Dela jordgubbarna i kvartar, spar 4 jordgubbar till garnering.
  • Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda jordgubbar, fröna från vaniljstången och råsockret.
  • Fördela i en rund pajform, ca 20 cm i diameter.
Smuldeg:
  • Blanda alla ingredienser till smuldegen.
  • Fördela över jordgubbarna. Baka i mitten av ugnen ca 10 min.
Punschkräm:
  • Dela och skrapa ur vaniljstången.
  • Vispa crème fraiche, florsocker, fröna från vaniljstången och punsch tills det är fluffigt.
  • Servera jordgubbsgratängen med en klick punchkräm.
  • Skiva resten av jordgubbarna över gratängen. Pudra ev över florsocker och garnera ev med citronmelissblad.
Klart!
Energi:

2370 kcal

Protein: 21 g
Kolhydrater: 229 g
Fett: 148 g

Ingredienser

Jordgubbar
1 liter
Vaniljstång
½
Rårörsocker
1 msk
Smuldeg:
Havregryn
1 dl
Riven vit choklad
100 g
3 msk
Strösocker
3 msk
Vetemjöl
3 msk
Punschkräm:
Vaniljstång
½
2 dl
Florsocker
3 msk
Punsch
1 msk
Jordgubbar
Citronmeliss
Florsocker