Så grillar du vegetariskt Tips och recept

Alla gillar grönsaker och vad är bättre än att lägga grönsakerna på grillen med glaze, marinad eller rub? Här lär du dig hur du ska tänka för att få sparrisen, paprikan, auberginen och halloumin bli riktigt goda på grillen.

Stora blomkålshuvuden, auberginehalvor, färskpotatis och smålökar – alla typer av grönsaker går att lägga på grillen. Det man för det mesta vill uppnå är en grillbrynt yta och ett mjukare inre. Det kan man få på olika vis. Antingen genom att man först grillar grönsakerna kvickt på direkt värme och sedan långsamt låter dem bli mjuka på indirekt värme. Eller så kan man förkoka till exempel rotsaker, aubergine eller kål i lättsaltat vatten eller buljong och snabbgrilla dem precis innan de ska serveras.

Pensla gärna med smör eller olja före, under tiden eller efter grillningen, det gör grönsakerna både godare och saftigare.

Riktigt bra grönsaker att grilla är exempelvis sparris, potatis, rödbetor. blomkål, fänkål, jordärtskocka, lök, majs, morot, palsternacka, paprika, rotselleri, sötpotatis och zucchini.

Vill du göra grillspett med grönsaker, undvik att kombinera en massa olika sorter på ett spett. Ta istället ett spett per grönsak, så kan man grilla varje sort den tid den behöver. Glöm inte att salta grönsakerna så att smakerna verkligen träder fram och var inte rädd för att använda kryddor i lite större mängder.

Potatis, sötpotatis och rotsaker som har mycket stärkelse får vaktas noga – de bränns lätt. Spett, ugnsfasta formar och metallkorgar är bra när man ska grill grönsaker.

Knyten och paket med grönsaker och ost eller kryddsmör kan grillas indirekt på medelstark värme på plåt eller aluminiumfolie. 

Fler vegetariska recept för grillen?

Ja tack – ta mig dit!