Ägg
Älskade

Ägg

Hur kokar man ägg, hur lyckas man med pocherat ägg och hur länge håller ägg egentligen? Här får du tips, knep och all äggkunskap du behöver!

  • Vill du veta om ett ägg är rått eller kokt? Då lägger du ägget på en plan yta och snurrar det. Ett kokt ägg snurrar mycket fortare och jämnare än ett rått.
  • Om du vill frysa ägg får du först knäcka ägget och vispa ihop gulan och vitan.
  • Kryddor, örter och andra smaker som är goda till ägg är gräslök, kapris, pepparrot, curry, kaviar, salladslök, sardeller. 

  • Förvara ägg i kylskåp eller i ett svalt skafferi för bästa hållbarhet.
  • Ägg håller ofta längre än datummärkningen. Vill du vara säker, gör något av de här två testen:
  1. Vill du testa ett helt ägg, släpp ner det i en skål med vatten. Sjunker det och ligger still på sidan så är det färskt.
  2. Om du knäcker ägget ser du om vitan är lös och flyter ut, då är ägget gammalt.

 

Vikt:

1 ägg = ½ dl eller 60 g
1 gula = 1 msk eller 20 g
1 vita = 2 msk eller 40 g

Lyckas med

Pocherat ägg

Ett pocherat ägg passar till mycket. Se här hur du får till den perfekta konsistensen och smaken.

Lär dig pochera ägg
Bli en mästare på att

Koka ägg

Följ våra enkla knep och koktider så får du ägget precis så löskokt, hårdkokt eller mittemellan som du vill ha det.

Lär dig koka ägg
Gör fina

Färgade ägg

Pyssla med naturliga råvaror och dekorera påskbordet med färgade ägg.

Lär dig färga ägg