Dekorera påskbordet med färgade ägg! Att färga äggen själv med naturliga råvaror som lökskal, rödbetor och gurkmeja blir både fin påskdekoration och ett roligt pyssel. Här berättar vi hur du färgar fina påskägg att dekorera med. Eller äta upp!
Färga ägg med lökskal, gurkmeja och rödbetor
Ta vara på matresterna! Koka äggen med gula lökskal, broccoliblast, rödbetsblast eller kanske något annat som blivit över. Ett färgat ägg är roligare än en full papperskorg, eller hur? Kokar du äggen med en skvätt ättika så fäster färgen bättre.
Vill du göra fina mönster på äggen kan du till exempel binda snören runt dem innan du lägger ner dem i vattnet.
Så här färgar du äggen:
- Häll upp ca 7,5 dl vatten i en kastrull och låt det koka upp.
- Häll i den färgsättningen du vill ha, till exempel 1 dl blåbär för blåa ägg eller 2 msk gurkmeja för gula ägg, tillsammans med 1 tsk ättika.
- Lägg i äggen försiktigt och koka som vanligt.
- Låt äggen svalna i vattnet och låt dem ligga kvar och dra, gärna i ett dygn, i kylskåp.
Du kan experimentera dig fram med olika färger, testa till exempel att blanda blåbär och gurkmeja så får du ett grönt resultat. Häng upp äggen i påskriset eller ställ ut på påskbordet.