Helstekt rotselleri med variation på kål och kräm på Svecia
  • Arla
  • Recept & mat
  • Helstekt rotselleri med variation på kål och kräm på Svecia

Helstekt rotselleri med variation på kål och kräm på Svecia

60+ min Huvudrätt
Svensk kål när den är som bäst! Daniel Räms, Årets Kock 2013, har skapat en rustik grönsaksrätt med syra från vassle och frasiga chips av kålblad.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Tvätta sellerin och gnid in den med olja och salt. Lägg en på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i mitten av ugnen ca 1 ½ tim.
  • Bryt isär savoykålen blad för blad och koka de ljusa bladen i saltat vatten ca 2 min. Spara de grönaste bladen till senare.
  • Värm gräddfilen i en kastrull tills den spricker. Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt rinna av. Spar vasslen och kvargen till senare.
  • Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Skala potatisen när de är färdigkokta.
  • Blanda osten med crème fraiche och smaka av med salt.
  • Riv de gröna bladen från savoykålen i mindre bitar, rensa bort bladens rot. Lägg bladen på plåten med selleri de sista 20 min och ringla över olivolja. Baka långt ner i ugnen ca 20 min tillsammans med sellerin.
  • Dela brysselkålen på mitten och stek i 2 msk smör ca 5 min.
  • Smält resten av smöret i en stekpanna, häll på vasslen från gräddfilen och låt koka ihop ca 2 min.
  • Vänd ner den kokta savoykålen och potatisen i smörblandningen. Låt det bli varmt.
Till servering:
  • Skär rotsellerin i 4 klyftor och lägg dem på ett stort uppläggningsfat. Fördela resten av grönsakerna och potatisen runt om sellerin.
  • Toppa med kvargen från gräddfilen, ostkrämen och riven ost.
Klart!
Energi:

615 kcal

Protein: 18 g
Kolhydrater: 31 g
Fett: 44 g

Ingredienser

Rotselleri, ca 1,3 kg
1
Olivolja
Savoykål, ca 200 g
½
3 dl
Delikatesspotatis
150 g
Brysselkål
200 g
100 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Till servering:
½ dl