Fläskytterfilé i ugn

1 tim Huvudrätt Lunch Middag Varmrätt
Fläskytterfilé i ugn

En saftig fläskytterfilé som tillagas i sockerkaksform tillsammans med en krämig sås. Grönsaker och potatis rostas samtidigt i ugnen – smidigt och smakrikt med medelhavskänsla.

Ingredienser

Rostad potatis och grönsaker:

Potatis
900 g
Rödlök
1
Zucchini
1
Röd paprika
1
1 msk
Torkad rosmarin
1 tsk
Salt
½ tsk
Nymalen svartpeppar
1 krm
Färsk persilja
1 kruka
Citron, finrivet skal
1

Fläskytterfilé i ugn:

Fläskytterfilé
900 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
2 krm
1 msk

Sås:

3 dl
Kinesisk soja
2 msk
Vitlöksklyfta
1
Torkad oregano
1 tsk
Majsstärkelse
1 msk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Skrubba potatisen och skala rödlöken. Skär potatis, rödlök och zucchini i klyftor. Skär paprikan i bitar. Lägg allt på en plåt. Ringla över smör- & rapsolja. Krydda med rosmarin, salt och svartpeppar.
  • Putsa fläskytterfilén fri från hinnor. Salta och peppra. Bryn köttet runtom i smör- & rapsolja i en stekpanna.
  • Smörj en avlång sockerkaksform och lägg i köttet. Vispa ihop grädde, soja, hel vitlöksklyfta och oregano. Häll såsen över köttet. Täck formen med folie.
  • Ställ sockerkaksformen på plåten med grönsakerna. Tillaga mitt i ugnen ca 45 min, tills köttet har en innertemperatur på 72°. Om grönsakerna blir klara innan, plocka ut dem och låt köttet gå klart.
  • Lyft upp köttet från såsen. Häll såsen i en kastrull. Mixa såsen slät med stavmixer. Rör ut majsstärkelsen med 1 msk kallt vatten. Rör ner i såsen och sjud tills den tjocknar.
  • Grovhacka persiljan och blanda med rivet citronskal. Vänd ner bland de rostade grönsakerna.
  • Skiva köttet och servera med såsen, de rostade grönsakerna och potatisen.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

614 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 7,8 g
Protein: 35,7 % 54 g
Fett: 32 % 22,2 g
Kolhydrater: 32,3 % 48,8 g
https://www.arla.se/recept/flaskytterfile-i-ugn/