Fisksoppa med tomat, saffran och fänkål

Fisksoppa med tomat, saffran och fänkål

1 tim
Rostad tomat får en mild och söt ton efter en stund i ugnen, perfekt tillsammans med krämig soppa med vitt vin och syrad grädde. Fisken kan du variera efter smak och vad du hittar i affären.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150°.
  • Klyfta tomaterna och lägg på en plåt, salta. Baka dem i mitten av ugnen ca 1 tim.
  • Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör i en gryta utan att den tar färg, tillsätt saffran.
  • Häll i buljong och vin, koka ca 10 min. Tillsätt syrad grädde och koka ytterligare ca 5 min. Mixa ner smör och smaka av med salt.
  • Dela fänkålen, skär bort roten och skär i ca 1x1 cm stora bitar. Salta och blanda med pressad citron.
  • Skär fisken i stora tärningar och lägg ner i soppan och låt koka ca 3 min.
  • Fördela soppan i tallrikar och toppa med bakade tomater och fänkålen.
Klart!

Ingredienser

Tomater
2
Salt
½ tsk
Gul lök
1
1 msk
Saffran à 0.5 g
½ pkt
Fiskbuljong
5 dl
Torrt vitt vin
1½ dl
3 dl
1 msk
Salt
½ tsk
Fänkål
1
Pressad citron
1 msk
Salt
½ tsk
Laxfilé
200 g
Torskfilé eller annan vit fisk
200 g