Daimtårta

Daimtårta

2 tim
Buffé Efterrätt
Denna daimtårta är en riktig fullträff. Mandelbottnarna med smörkräm som toppas med fluffig vispgrädde och krispig daim kommer med all säkerhet att göra succé.
https://www.arla.se/recept/daimtarta-klassisk/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft. Rita upp två cirklar, 22 cm i diameter, på ett bakplåtspapper.
  • Vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast och glansig maräng. Vänd ner mandelmjölet, gärna med en slickepott.
  • Spritsa eller bred ut smeten i cirklarna på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
  • Vänd bottnarna direkt uppochner och dra försiktigt av pappret. Låt kallna.
Smörkräm:
  • Rör äggulorna med 1 msk av sockret i en skål. Koka upp resterande socker, grädde och vaniljpulver i en kastrull.
  • Häll grädden över äggulorna under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud på svag värme under kraftig vispning tills krämen tjocknat. Häll över i en skål och låt svalna, gärna i ett kallt vattenbad, till rumstemperatur. Rör då och då.
  • Vispa upp smöret i en bunke. Tillsätt lite av äggkrämen. Vispa in krämen och tillsätt lite till i taget. Vispa bara så mycket som behövs.
  • Bred ut smörkrämen på den ena mandelbottnen. Lägg den andra ovanpå. Förvara tårtan i kyl eller frys fram till servering.
Topping:
  • Vispa grädden och hacka daimen. Toppa tårtan innan servering med grädde, daim och färska bär.
Klart!

Tårtan är lätt att förbereda. Den går bra att frysa och kan förvaras väl övertäckt i frysen upp till två veckor.

Äggkrämen sjuds under vispning i en tjockbottnad kastrull till 82–84°, då är den tillräckligt tjock. Men var försiktig så den inte koagulerar.

Energi:

495 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 7 g
Kolhydrater: 32 g
Fett: 38 g

Ingredienser

Mandelbottnar:
Äggvitor
5
Strösocker
2 dl
Mandelmjöl
4 dl
Smörkräm:
Äggulor
5
Strösocker
1½ dl
1 dl
Vaniljpulver
1 krm
175 g
Topping:
3 dl
Daim
1
Färska bär, t ex björnbär