Broccolipaj med purjolök

Broccolipaj med purjolök

1 tim Buffé Huvudrätt
En matig och god broccolipaj där pajskalet blir extra knaprigt med lite linfrön i degen. Servera gärna sallad och kanske lite kallskuret eller rökt lax till.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Hacka samman smör, mjöl och linfrön för hand eller i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  • Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel och låt stå i frys 10 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Skär broccolin i bitar och koka den i lättsaltat vatten ca 5 min, låt rinna av. Ansa och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken.
  • Fräs löken i smör i en stekpanna tills purjolöken är mjuk men inte tagit färg.
  • Riv osten. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Fördela lök, broccoli och riven ost i pajskalet och häll på äggstanningen.
  • Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 min.
Klart!
Tips:

Tärna, koka och frys in rotfrukter som mjuknat. Gott i grytor och soppor.

Tips:

Riv överbliven ost och frys in. Perfekt till lasagne och gratänger.

Energi:

740 kcal

Protein: 23 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 54 g

Ingredienser

125 g
Vetemjöl
3 dl
Linfrön
1 msk
Kallt vatten
2 msk
Fyllning:
Broccoli,eko
250 g
Purjolök,eko
1
Vitlöksklyfta
1
1 msk
150 g
Äggstanning:
Ägg
3
3 dl
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm