
Broccolipaj med purjolök
1 tim
En matig och god broccolipaj där pajskalet blir extra knaprigt med lite linfrön i degen. Servera gärna sallad och kanske lite kallskuret eller rökt lax till.
Ingredienser
Antal portioner
-
125 g Arla® Svenskt Smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk linfrön
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 250 g broccoli
- 1 purjolök
- 1 vitlöksklyfta
-
1 msk Arla® Svenskt Smör
-
150 g Arla® Svecia
Äggstanning:
- 3 ägg
-
3 dl Arla Köket® matlagningsgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem
Gör så här
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
- Hacka samman smör, mjöl och linfrön för hand eller i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel och låt stå i frys 10 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
- Skär broccolin i bitar och koka den i lättsaltat vatten ca 5 min, låt rinna av. Ansa och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken.
- Fräs löken i smör i en stekpanna tills purjolöken är mjuk men inte tagit färg.
- Riv osten. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Fördela lök, broccoli och riven ost i pajskalet och häll på äggstanningen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 min.
Tips:
Tärna, koka och frys in rotfrukter som mjuknat. Gott i grytor och soppor.
Tips:
Riv överbliven ost och frys in. Perfekt till lasagne och gratänger.
Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör
- Energi: 740 kcal
- Protein: 23 g
- Kolhydrater: 41 g
- Fett: 54 g
Tips:
Tärna, koka och frys in rotfrukter som mjuknat. Gott i grytor och soppor.
Tips:
Riv överbliven ost och frys in. Perfekt till lasagne och gratänger.
Provlagat av Arla Köket
Skriv ut
Källa:
Kräftkalas 2008