Börekpaj med lamm

Börekpaj med lamm

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(20 st)

Gyllenbrun, frasig och god filodegspaj, eller Börek som det också kallas, fylld med smakrik lammfärs och grovhackad persilja. Servera med en krispig och läcker sallad.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl hackad bladpersilja
  • 150 g Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • 600 g lammfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk malen spiskummin
  • ½ dl pinjenötter
  • ½ dl torkade tranbär
  • ½ dl vatten
  • 150 g Puck® Classic Creamy White Classic Creamy White
  • salt och svartpeppar
  • 8 ark filodeg
  • 2 tsk sesamfrön
  • ½ tsk paprikapulver

Till servering:

  • sallad

Gör så här

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i 2 msk av smöret tills de är mjuka. Tillsätt lammfärsen och stek tills färsen är genomstekt. Rör om då och då.
  3. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, pinjenötter, tranbär och vatten. Koka bort vätskan under omrörning.
  4. Dra av från värmen och smula ner puck creamy white och tillsätt persiljan. Blanda och smaka av med salt och peppar.
  5. Smält resten av smöret i en kastrull. Lägg ut ett filodegsark med långsidan mot dig. Pensla med smör och lägg ett filodegsark ovanpå.
  6. Lägg ¼ av färsblandningen längs långsidan och rulla ihop. Gör 4 filodegsrullar.
  7. Pensla smör i en rund ugnssäker form, ca 30 cm i diameter. Snurra ihop en filodegsrulle och lägg den i mitten av formen.
  8. Fyll på med resterande filodegsrullar tills formen är täckt ut till kanten. Pensla med smör och strö över sesamfrön och paprikapulver.
  9. Baka i i mitten av ugnen ca 30 min till en gyllenbrun och frasig yta. Servera med sallad.

Skriv ut

Källa:

Andra goda förslag