Basbousa

1 tim 30 min Dessert Efterrätt
Frysbar
Basbousa

Basbousa är en arabisk kaka som är lika god att servera varm som kall. Denna söta och saftiga efterätt får smak av rosenvatten och citron och dekoreras med kokoschips, pistagenötter och rosenblad.

Ingredienser

Kaka:

Ägg
4
Strösocker
2 dl
Rapsolja
1 dl
Vetemjöl
2 dl
Mannagryn
2 dl
Kokosflingor
½ dl
Vaniljsocker
2 tsk
Bakpulver
2 tsk

Sockerlag:

Strösocker
1 dl
Vatten
1 dl
Rosenvatten
½ dl
Citronsaft
1 msk

Fyllning:

4 dl
2½ dl
Strösocker
1½ dl
Majsstärkelse
1 dl
Mannagryn
2 msk

Topping:

Kokoschips
Hackade pistagenötter
Rosenblad

Gör så här

Sockerlag:

  • Koka ihop alla ingredienserna. Låt svalna innan den ringlas över kakan.

Fyllning:

  • Rör ihop alla ingredienserna förutom grädden i en kastrull.
  • Värm blandningen på medelhög värme och rör tills smeten tjocknar. Ta av ifrån värmen och rör i grädden. Låt svalna.

Kaka:

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner oljan till en jämn smet. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
  • Häll hälften av smeten i formen, häll på fyllningen och häll sedan på resten av smeten. Baka i mitten av ugnen 50-55 min.
  • Ös sockerlagen över kakan och toppen gärna med nötter, kokoschips och några rosenblad innan servering.
Klart!

Näringsvärden, per kaka exkl topping

Energi:

5575 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 73 g
Kolhydrater: 647 g
Fett: 296 g
https://www.arla.se/recept/basbousa/