Knäckig äppelpaj

Knäckig äppelpaj

50 min
Efterrätt
Knäckig äppelpaj serverad med fantastisk vaniljkräm på vispad smetana. Enkelt recept på en magiskt god paj! Bjud på denna frestelse till efterrätt eller fika. Gjord med bland annat sirap som skapar det knäckiga i äppelpajen medan vaniljkrämen blir som pricken över i.  
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/knackig-appelpaj/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem med kanel och socker. Rör ihop smör, havregryn, mjöl, socker och bakpulver till en smidig smet.
  • Bred ut hälften av smeten i en ugnssäker form. Lägg på äppelklyftorna och bred ut resten av smeten. Ringla över sirapen.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
  • Vispa ihop smetana, socker och vaniljpulver. Forma ev ägg av krämen och servera till den knäckiga äppelpajen.
Klart!

Vaniljpulver går att byta ut mot ½ urskrapad vaniljstång för 4 port.

Ingredienser

Äpplen
3
Malen kanel
1½ msk
Strösocker
1½ msk
100 g
Havregryn
2 dl
Vetemjöl
¾ dl
Strösocker
½ dl
Bakpulver
1 tsk
Mörk sirap
1½ msk
Vaniljkräm:
2 dl
Strösocker
1½ msk
Vaniljpulver
½ krm