Apelsinkaka med apelsintryffel

Apelsinkaka med apelsintryffel

1 tim
Efterrätt
Går att frysa
Vår saftiga apelsinkaka blir en fantastisk dessert med sin delikata fyllning med apelsinsmakande tryffel på mörk och ljus choklad. Servera gärna med lättvispad grädde. Receptet är skapat av Roy Fares, Årets konditor 2010.
Roy Fares
Roy Fares Årets konditor 2010
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/apelsinkaka-med-apelsintryffel/

Gör så här

Apelsinkaka:
  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smöra och mjöla en rund bakform 20-22 cm i diameter.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  • Vispa smör och socker poröst. Vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda ner de torra ingredienserna och apelsinskalet i smeten.
  • Rör ner apelsinsaften lite i taget och blanda ordentligt.
  • Fördela smeten jämt i formen och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min.
  • Ta ut kakan och låt den svalna något i formen. Stjälp upp och låt kakan kallna.
Apelsintryffel:
  • Lägg chokladen i en bunke. Blanda socker och äggula i en annan bunke.
  • Koka upp grädde och apelsinsaft och slå det över äggulorna, blanda runt och häll tillbaka allt i kastrullen.
  • Värm blandningen under omrörning till det börjar sjuda utan att koka och slå det över chokladen. Låt stå i någon min.
  • Klicka i smör och mixa eller vispa till en slät smet. Låt kallna.
  • Stryk apelsintryffeln på kakan och strö över apelsinskal.
Klart!
Energi:

585 kcal

Protein: 9 g
Kolhydrater: 70 g
Fett: 30 g

Ingredienser

Apelsinkaka:
Vetemjöl
5 dl
Bakpulver
1 tsk
Salt
1 tsk
175 g
Strösocker
3 dl
Ägg, rumstempererat
4
Apelsin, finrivet skal
1
Pressad apelsinsaft
1¼ dl
Appelsintryffel:
Mjölkchoklad, hackad
150 g
Mörk choklad, hackad
75 g
Strösocker
5 msk
Äggulor
2
½ dl
Konc apelsinsaft
½ dl
25 g