Klimatberäkningar
Vårt övergripande mål är att utsläppen av växthusgaser per kilo mjölk på gårdsnivå ska ha minskat med 30 procent från 2015 till 2030. I en mejerivaras hela produktionskedja står mjölkgårdarna där mjölken produceras självfallet för en stor del av utsläppen av växthusgaser, därför arbetar vi aktivt för att minska utsläppen även där. 2020 lanserade vi ett nytt klimatberäkningsprogram som kommer hjälpa oss att accelerera arbetet. 2022 lanserade vi en modell för hållbarhetsersättning – läs mer längre ned.
Varje gård är unik i sina förutsättningar och utmaningar, men med noggrann planering kan utsläppen av växthusgaser minimeras. Det innebär att det är viktigt för bonden att planera och utnyttja sina resurser – foder, diesel och gödning – på bästa sätt. Detta görs till exempel i form av noggranna gödsel- och växtodlingsplaner. Bonden kan också få hjälp av en rådgivare för att se vad som ytterligare kan förbättras på gården.
Biologisk mångfald
Biologisk mångfald handlar om naturens artrikedom. Att vi har landskap med många olika naturtyper och att olika arter av växter, djur, insekter och svampar lever i balans med varandra. Här kan du läsa mer om biologisk mångfald, vad Arlabönderna gör för att gynna den och få tips på hur du också kan bidra.
Bränslesnål körning
Genom att köra bränslesnålt går det åt mindre diesel. Det är bra både för miljön och för plånboken. Bränslesnål körning innebär exempelvis att köra på en jämn och låg hastighet, planera körsträckorna noga och köra på så hög växel som möjligt.
Spara på energi och vatten
Det finns många förbättringar att göra för att spara energi och vatten. Värmen från korna och mjölken kan återvinnas för att värma diskvatten eller mjölkgårdens hus. Och solenergi kan användas för att driva elstängsel. I Sverige har vi relativt gott om vatten vilket gör att mjölkproduktion passar bra här.
Vallodling
På en stor andel av åkrarna odlas vall som är en blandning av flera växtarter, bland annat klöver som binder kväve i jorden. Bonden skördar vallen och ger den som ensilage eller hö till korna på vintern.
Foder
Det mesta av kornas foder odlas på den egna gården eller hos grannbonden. Ungefär 90 procent av det foder som svenska mjölkkor äter odlas i Sverige, runt 5 procent i övriga EU-länder och mindre än 5 procent utanför EU. Att transporterna begränsas är bra för både miljön och klimatet. Bonden väger den del av fodret som består av spannmål och proteinfoder så att alla djur får precis vad de behöver. På så sätt minimeras svinnet. När det gäller grovfoder, hö och ensilage, får korna som äta så mycket de vill.
Hållbarhetsersättning
För att belöna och finansiera åtgärder som bidrar till att minska klimatutsläppen på våra gårdar inför vi en hållbarhetsersättning. Läs mer om hållbarhetsersättningen här.