• Artiklar
  • Så grillar du vegetariskt – tips och recept
Grillskolan

Så grillar du vegetariskt – tips och recept

Så grillar du vegetariskt – tips och recept

Oavsett om du är vegetarian eller bara vill variera kosten lite så finns det massor av vegetarisk mat slänga på grillen. Experimentera med glaze, marinad, rub och olika råvaror under grillkvällen. Här lär du dig hur du ska tänka för att få sparrisen, paprikan, auberginen och halloumin bli riktigt goda när du vill grilla vegetariskt.

Stora blomkålshuvuden, auberginehalvor, färskpotatis och smålökar – det mesta blir riktigt gott på grillen. Det man för det mesta vill uppnå är en grillbrynt yta och ett mjukare inre. Det kan man få på olika vis. Antingen genom att man först grillar råvarorna kvickt på direkt värme och sedan långsamt låter dem bli mjuka på indirekt värme. Eller så kan man förkoka till exempel rotsaker, aubergine eller kål i lättsaltat vatten eller buljong och snabbgrilla dem precis innan de ska serveras.

Pensla gärna med smör eller olja före, under tiden eller efter grillningen, det gör resultatet både godare och saftigare.

Riktigt bra vegetariska råvaror att grilla är exempelvis sparris, potatis, rödbetor. blomkål, fänkål, jordärtskocka, lök, majs, morot, palsternacka, paprika, rotselleri, sötpotatis och zucchini. Upptäck recept och inspiration med grillade grönsaker här.

Så gör du grillspett med favoritgrönsakerna

Vill du göra grillspett med grönsaker, undvik att kombinera en massa olika sorter på ett spett. Ta istället ett spett per grönsak, så kan man grilla varje sort den tid den behöver. Glöm inte att salta ordentligt så att smakerna verkligen träder fram och var inte rädd för att använda kryddor i lite större mängder.

Att tänka på när du grillar grönsaker

Potatis, sötpotatis och rotsaker som har mycket stärkelse får vaktas noga – de bränns lätt.

Knyten och paket med grönsaker och ost eller kryddsmör kan grillas indirekt på medelstark värme på plåt eller aluminiumfolie.

Kika in några av våra egna favoriter som grillade grönsaker med couscous och ädelostsås och grillad sparris och zucchini med vitost

Fler vegetariska grillrecept

grilla-morotter.jpeg

Helgrillade morötter med honungsglaze och ostkräm

grillad-majs.jpeg

Grillad majs med limesmör

grillad-aubergine.jpeg

Grillad aubergine med mynta, russin och pinjenötter