White lady tårta

White lady tårta

2 tim 30 min
Efterrätt
Vacker och läcker White lady tårta fylld med mjölkchokladtryffel, limemarinerade hallon och hemlagad vaniljkräm. Dekorera gärna med rosa marsipanrosor och färska hallon.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/white-lady-tarta/

Gör så här

Tårtbotten:
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål, sikta ner i äggsmeten. Vänd ihop till en jämt smet och häll i formen.
  • Grädda i mitten av ugnen 20–25 min. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper och låt kallna helt under formen.
Vaniljkräm:
  • Koka upp matlagningsgrädde med vaniljpulver i en kastrull. Ta från värmen och låt stå 5–10 min.
  • Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke.
  • Sila den varma mjölken över äggulorna under omrörning. Vispa till en slät smet och häll tillbaka i en ren kastrull.
  • Koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt ca 1 min tills den tjocknar. Vispa hela tiden.
  • Ta kastrullen från värmen och rör ner smör och salt.
Mjölkchokladtryffel:
  • Hacka chokladen. Häll grädden i en kastrull och koka upp. Ta från värmen. Tillsätt choklad och smör och rör till en slät tryffel. Låt stå i rumstemperatur tills den kallnat helt.
Limemarinerade hallon:
  • Mosa hallonen i en skål med finrivet limeskal och limesaft.
Montering:
  • Dela tårtbottnen i 3 delar. Bred vaniljkräm på det understa lagret. Lägg på nästa botten och bred på chokladtryffel och hallon. Lägg på den sista tårtbotten.
  • Plasta in tårtan och ställ kallt ca 1 tim.
Garnering:
  • Vispa grädden och bred den över hela tårtan, även kanterna.
  • Rulla ihop marsipanen till en boll och lägg mellan bakplåtspapper eller siliknduk. Kavla ut till en tunn rundel. Använd gärna florsocker som mjöl.
  • Täck tårtan med marsipanen och skär bort överflödig marsipan. Pudra över florsocker och dekorera med marsipanrosor och hallon.
Klart!

Man kan också använda potatismjöl eller majsstärkelse som mjöl när man kavlar marsipanen.

Energi:

521 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 56 g
Fett: 29 g

Ingredienser

Tårtbotten:
Ägg
4
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
1 dl
Potatismjöl
1 dl
Bakpulver
2 tsk
Vaniljkräm:
2 dl
Äkta vaniljpulver
2 krm
Äggulor
3
Strösocker
½ dl
Majsstärkelse
1½ msk
20 g
Salt
½ krm
Mjölkchokladtryffel:
Mjölkchoklad
100 g
½ dl
1 msk
Limemarinerade hallon:
Färska hallon
250 g
Lime, finrivet skal och saft
1
Strösocker
2 msk
Garnering:
4 dl
Vit marsipan
400 g
Florsocker
Marsipanrosor
Färska hallon