Chokladkaka

Chokladkaka

45 min
Efterrätt
Går att frysa
Denna maffiga chokladkaka är verkligen en chokladälskares dröm! Ljuvligt krämig blir den, och vacker med den glansiga ganachen. Baka gärna chokladkakan dagen innan den ska serveras för bästa resultat. Servera med fluffig grädde och färska bär.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/chokladkaka/

Gör så här

Chokladkaka:
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter och smörj kanterna.
  • Smält smöret och ta från värmen. Lägg i chokladen och rör tills den smält.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Sikta ner mjölet och tillsätt saltet i äggsmeten. Vänd ner med en slickepott.
  • Tillsätt chokladsmöret och blanda försiktigt till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 17 min.
  • Låt kakan kallna i formen och sedan stå 1 tim i kylen, innan ganachen breds på.
Ganache:
  • Koka upp smör och grädde i en kastrull. Ta från värmen och lägg i chokladen. Rör till en slät chokladkräm.
  • Bred ganachen på chokladkakan. Servera med lättvispad grädde och färska bär.
Klart!

Är kakan inte helt platt upptill är det bara att skära av den lite innan ganachen breds på. Använd gärna choklad med kakaohalt på 44-55%.

Energi:

455 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 36 g
Fett: 32 g

Ingredienser

200 g
Mörk choklad, hackad
200 g
Ägg
4
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
2 dl
Salt
1 krm
Ganache:
50 g
1 dl
Mörk choklad, hackad
150 g
Till servering:
2 dl
Blandade färska bär